CGT, SCHEMATHERAPIE, MBCT

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGt) is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie pakt het gedrag én de negatieve gedachten aan die de problemen in stand houden. CGt is onder meer effectief gebleken bij angsten, depressie, verslaving en eetstoornissen.

Meer informatie hoor je op het filmpje.

Schematherapie, individueel of in een groep.

“Maak je steeds dezelfde fouten in je leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Laat je gedrag hardnekkige patronen zien, die je niet kunt veranderen, ook al wil je dat heel graag? Merk je regelmatig dat je met je gezonde verstand best weet wat je zou moeten doen, maar dat je gevoel niet meewerkt en je een andere richting in duwt?” In deze gevallen kan schematherapie helpen! ”

Schematherapie is een vorm van psychotherapie die je helpt om de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht.  Je leert jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Je leert voelen wat je behoefte is en je leert op een gezondere manier daarvoor op te komen. Hierdoor veranderen niet alleen je gedrag, maar ook je gedachten en gevoelens. Schematherapie is een specifieke vormen van cognitieve gedragstherapie die vaak ingezet wordt bij persoonlijkheidsproblematiek en hardnekkige gedragspatronen die met de persoonlijkheid te maken hebben.    (Bron www.schematherapie.nl)

Voor schematherapie heeft U een S-GGZ-verwijzing van uw huisarts nodig.

Schematherapie wordt gegeven in een individueel psychotherapeutisch traject en ook in een schematherapiegroep.

Mindfulness based cognitieve therapie

Mindfulness based cognitieve therapie (MBCT) leert je vaardigheden om met je aandacht in het heden te blijven en te observeren wat er zich aan je voordoet aan gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen zonder dat je er naar gaat handelen en zonder dat je er over gaat oordelen. MBCT kan je niet leren door er alleen een boek over te lezen. Het is een therapievorm/ training die je leert door deze te ervaren en waarbij je in de training feedback krijgt op je ervaringen. Daardoor kan je uit je automatische reactiepatronen  komen en meer bewuste keuzes maken in je leven niet alleen voor jezelf maar ook naar anderen. Een ander woord voor mindfulnesstraining is aandachtgerichte training.

In het filmpje legt Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness in de Westerse wereld uit wat hij onder Mindfulness verstaat.

Het kwaliteitskeurmerk van de Nederlandse Vereniging voor Mindfulness Based trainers Nederland staat hier naast afgebeeld. Ik ben lid level 1 van deze vereniging. Op basis van dit keurmerk vergoeden een aantal verzekeraars groepsmindfulnesstrainingen.

Individueel mindfulness traject:

Een individueel mindfulnesstraject behoort tot de mogelijkheden. U krijgt dan 6 sessies mindfulnessbeoefening waarbij U feedback krijgt op uw ervaringen met de aandachtstrainingsoefeningen. Er wordt met U besproken waar U tegenaan loopt in de beoefening van mindfulness. U krijgt huiswerk mee. Dit traject dient U zelf te bekostigen. Wilt U informatie voor een individueel mindfulnesstraject ? Vul dan vrijblijvend het informatieformulier in en verzend dit. U krijgt dan z.s.m. bericht van mij.

 

Contactgegevens

E-mail: mlieshout@psychotherapeutonline.nl
Telefoon: 06 – 53 89 72 81

Specialisaties:
Psychotherapeut B.I.G.
Lid, opleider, supervisor en leertherapeut V.C.G.t.
Lid, supervisor en leertherapeut N.V.R.G.
Lid-specialist en supervisor V.K.J.P.
EMDR-therapeut. Lid Vereniging EMDR Nederland V.E.N.
MIndfulness- en Compassietrainer Lid V.M.B.N. en V.V.M.
Kvk: 34345444